Приготвяне на Матча
| On апр.24,2018
Има няколко начина да се насладите на великолепната напитка Матча. От традиционния начин използван по време на Японската чаена церемония, до сладолед, шоколад и много други продукти.
Традиционен начин за приготвяне на Матча
1. Загрейте с вряла вода (90-100 градуса) традиционната купа за матча (чаван). Сложете чавана във купата за около минута. По този начин се отварят порите на порцелана (за по-добър вкус), както и омекват пипалата на часена.
2. Извадете часена и го поставете на поставката му, след което изсипете водата от чавана и го подсушете с суха памучна кърпа.
3. Поставете два грама Матча в купата (чаван), което се равнява на една чаена лъжица. Може да използвате и традиционната лъжица за Матча, наречена Чашаку. Дозата с нея е две лъжици, което отново прави 2 гр. чай.
4. Налейте в купата (чаван) приблизително 70-80 милилитра вода с температура около 80-85 градуса.
5. С традиционната японска бъркалка (часен) започнете да бъркате със зигзагообразни движения, докато чая се разбие напълно. Ще разберете, че сте готови по покриващата повърхността светло зелена пяна;Насладете се на невероятния вкус на матча.
6. Насладете се на невероятния вкус на матча.
Лесен начин за приготвяне на Матча с мини миксер
Тук можете да пропуснете голяма част от стъпките описани в традиционния начин. Съсредоточете се в температурата на водата и нейното количество. Следвайте стъпки
3 и 4, след което разбъркайте добре с мини миксера до получаване на плътня пяна.
Матча „On the Way“
Добавете Матча около 1 грам /1 чаена лъжица/ в бутилка с вода. Количеството на водата трябва да е между 100 мл. и 500 мл. в зависимост от вашия вкус. Разклатете добре и се насладете !