10 вкуса в съчетание с Матча
Матча.. в акомпанимент?
Усвоили сте традиционното разбиване на матча и сте усъвършенствали любимото си матча лате, приготвено у дома – но обмисляли ли сте различни вкусове, които се съчетават с матча? Ако нямате познания в готвенето с матча, толкова много въпроси може да ви дойдат на ум – като например: само за сладки изкушения ли е подходяща матча? Или вкусът й е добър също така за съчетаване със солени ястия?
И ето ни: тук сме, за да задоволим вашето любопитство и да ви запознаем с някои от нашите любими вкусови съчетания с матча. И да ви насочим в изследването на една цяла нова кулинарна вселена!
Прекрасният, земен вкус на матча го прави идеалното допълнение към множество ястия – от рибни блюда до торта с чиа, лешников пълнеж и авокадо. Някои от тези вкусови съчетания може да са изненадващи. Други – да изглеждат като естествени и очевидни. Но всички те водят до апетитни творения с участието на матча, на които трудно ще се наситите!
Ключът към съчетаването на матча с други вкусове
Избирайки аромати, които да съчетаете с матча, имайте предвид няколко основни неща:
Матча прах притежава смел, умами вкус, така че работи добре със сладки, неутрални вкусови тонове. Все пак, матча допълва също толкова добре и някои специфични, интензивни вкусови нотки, като ядкови, цитрусови и други. Матча има мека, кремообразна текстура, която е гладка и нежна за небцето; поради това тя се явява идеално допълнение към десерти и сладки закуски. Ето защо традиционно се консумира със сладки японски лакомства от типа на wagashi/уагаши – като част от състава им или просто като напитка, редом с тях.
Матча работи еднакво добре като център на дадена рецепта или в поддържаща роля. Всичко зависи от доброто разбиране на уникалния й вкус и прецизната мярка при добавяне за постигане на перфектен баланс. Винаги е важно да се внимава с количеството матча, използвано в рецептата. Ако тя не е прецизно дозирана, вкусът й лесно може да надвие над другите вкусове, вместо да ги допълни. Затова не само съчетаването на вкусовете, но и съотношението между тях е важен фактор.
10 вкуса в съчетание с матча – смайващо добри комбинации
Както обещахме, ето някои от любимите ни съчетания с вкуса на матча, които трябва да опитате!
Риба и морски дарове
..
Бълбукащият, леко стипчив вкус на матча, я прави идеален компаньон на някои морски храни. Меките бели риби, като тилапия, камбала*, групер и треска, се съчетават забележително добре с матча заради фините им вкусови качества, позволяващи богата и дръзка изява на ‘green umami’ присъствие. Зеленият прах е също така и отлична кулинарна добавка към стриди, миди и скариди.
*Камбала е вид плоска соленоводна риба от рода Pleuronectes на семейство Pleuronectidae. Всъщност доста често с понятието камбала се обозначават няколко вида плоски риби, сред които например писия и калкан – с тях камбалата е братовчед.. Друго близко наименование, с което често бъркат камбала е халибут (Halibut), обозначаващо риба от същото семейство Pleuronectidae, но от различен род, Hippoglossus.
Месо
Месото е естествено богато на умами поради високите си нива на аминокиселини и глутамати. Подсилени с участието на матча: сосове, маринати и масла могат да стимулират и обогатят вкусовата изява на вашето печено или гриловано месо, издигайки получения сборен умами ефект до нови, неподозирани висоти.
Банани
..
Трудно бихте се сетили за нещо толкова банално като бананите, когато става дума за съчетания с великолепния, земен вкус на Матча. Нека ви напомним за тях! Опитайте бананово смути с Матча или Матча-бананов хляб – и двете, изключително енергизиращи и вкусни рецепти за закуска.
Ако се питате защо комбинацията от банан и матча работи толкова добре, то е защото бананът балансира леката стипчивост и горчивина на зеления чай, без да се налага добавяне на подсладител. Някои рецепти, според естеството си, е възможно да изискват добавяне на малко кленов сироп, но в зависимост от сладостта на бананите, това може да се окаже излишно.
Кисело мляко
..
С относително неутралната тоналност на киселото мляко и сладката, лека стипчивина на матча, не е трудно да се повярва, че тези два вкуса образуват едно великолепно съчетание. От рецепти за смутита до сладолед, парфе или меко сервиране, йогуртът използва умело вкуса на матча, за да се изяви като център на внимание.
Заслужават интерес и комбинациите, в които киселото мляко и матчата застават един до друг в мисията си да овкусят по подобаващ начин ястие, например мариновани тиквички (както е показано на картинката тук) или друга солена зеленчукова гозба.
В този тип рецепти комбинирането на двете съставки води до удивителен вкусов ефект, като кремообразната и мека текстура на йогурта, поела от земните нотки на матчата, разширява смайващо умами спектъра на поднесеното блюдо.
Черупкови ядки
Черупковите ядки и земният вкус – това е божествено съчетание! Така че матча си партнира брилянтно с различни ядки като орехи, бадеми, лешници, шамфъстък и кашу. В състава на вкусни бисквити и торти, експериментирайте с ядки – цели или на парченца, оваляни в матча прах или с изкусно блендирани смеси от ядков материал и гъсто разтворена матча. Ще останете очаровани от комбинацията!
Тахан
Като базова компонента в множество рецепти на средиземноморската и близкоизточна кулинарна традиция, тази паста, направена от смлени сусамови семена, притежава добре изявен умами вкус, който, в съчетание с матча, работи великолепно в дресинги за салати и сосове. Но не се ограничавайте само с гарниране на ястия! Комбинацията от таханова паста с матча дава възхитителни резултати в рецепти за брауни, сурови веган торти и множество различни сладкиши, базирани на сусамов тахан.
Богати на умами вкус зеленчуци
В добре балансирано съотношение, зеленчуците, богати на умами, като гъби, домати, грах, чесън и спанак, съчетани с матча, могат да създадат подобен по вкусови качества, добре закръглен вкус като месните ястия. Запържете зеленчуците в пикантен матча сос за вкусно взаимопроникване, по семпла, непретенциозна рецепта. Не ни вярвате? Опитайте, и ще поискате да повторите!
Черен и бял шоколад
..
Някога опитвали ли сте матча мокачино? Добавете го към списъка си, заедно с матча шоколадови блокчета и матча брауни. Земните нотки на шоколада и на матчата се допълват една друга, докато сладостта и горчивината се компенсират взаимно. Единство на крайности, контрастът и целостта са смело изявени! В този случай рискувате само едно: да прекалите с два толкова интензивни вкуса..
От своя страна, по-меката и маслена текстура на белия шоколад осигурява, образно казано, бяло платно, върху което да изпъкне вкусът на матча. Тънки и леки десерти като кора бял шоколад с матча, вафлички с бял шоколад и матча, или напитка матча лате с бял шоколад са само първите хрумнали ни предложения, ако трябва да назовем няколко..
Ананас
Растителният вкус на матча се съчетава великолепно с тропически вкусове. Супер сладък, леко тръпчив ананас, примесен с фината горчивина и тревист вкус на матча, създава супер освежаваща комбинация – особено в напитките. Започнете деня си с матча-ананасово смути или се отпуснете вечерно с коктейл, съдържащ ананас и матча.
Кокосов орех
..
Кокосът глези небцето едновременно с ядков вкус и със сладост, което го прави отличен кандидат за композиции с матча. С многото си разнообразни продуктови приложения, като вода, мляко, сметана, люспи или стърготини, той идеално се съчетава със зелената суперхрана за закуска или като съучастник в изискани десертни рецепти. И двете съставки, бидейки кремообразни, с гладка текстура и деликатно изявена сладост, са перфектно съчетаеми в контекста на едно фино кокосово матча лате или бисквитка тип ореховка.
Двата вкуса взаимно подчертават изявата си, откроявайки цялото великолепие на своя партньор. NB (!): Една от най-освежаващите напитки за горещия летен сезон, е ледена матча, приготвена с кокосова вода!
Открийте вашите любими съчетания с вкус на матча!
И така – както обещахме, представихме на вниманието ви нашите 10 фаворита сред океана от възможни съчетания на матча с други вкусове. Опитайте някои от тях или ги опитайте всичките, за да откриете своите предпочитани!
Матча е наистина необикновена съставка, която е в състояние да преобрази със своите качества и най-семлото блюдо. Независимо дали сте начинаещ любител или заклет ценител, винаги експериментирайте и вижте кое би се оказало най-вкусно и приканващо за вашето небце! С известно проучване може да откриете новите си любими гастрономически миксове или дори да се впуснете в откривателство на съвсем нови вкусови измерения.
Ще завършим с една препоръка: Когато готвите с матча, използвайте кулинарния грейд! Той неслучайно е обособен като отделен продуктов клас. Това, което го отличава е, че съдържа повече горчивина – приготвя се от есенна реколта листа, със силен вкус и плътна стипчивост. Специфика, която предотвратява риска от това други, по-наситени вкусове в общата цялост на приготвяното блюдо или сладкиш, да заличат матча вкуса.
..
Ние сме JapanStore – Японския магазин в България. Всички наши матча артикули са с гарантиран произход от регион Уджи, Префектура Киото, Япония и със сертификат за органично земеделие. Те представляват 100% висококачествен японски зелен чай на прах, отгледан, изработен и опакован при производителя. Разгледайте всички налични предложения тук!