Японският лайфстайл

как живеят японците – четиво с продължение, част 1

Япония е удивителна с многообразието си страна, обитавана от млади хора, които живеят забързаното си ежедневие под едно и също небе с възрастните, отдадени на своите дзен практики и красиви занимания, утвърждаващи един спокоен и балансиран начин на живот.

Отстрани изглежда като идеалното място за живеене. Лесно е да се възхищаваме на перфектния баланс между бъдеще (Япония може да се похвали с някои от най-високотехнологичните системи в света); настояще (социалната сфера, изкуствата, културата на хранене, напитки и развлечения са издигнати на много висока почит); и минало (Япония е горда с традициите си страна и отпечатъкът на нейната история е повсеместно представен).

Забавен факт: Знаете ли, че населението на Япония се гордее с едни от най-дълголетните живи хора на Планетета, обитаващи Окинавските острови?

японският лайфстайл

Виждали сте зашеметяващи кадри в Интернет на планината Фуджи, на разцъфнали поля с японски вишни и уникални с естетиката и хармонията си японски декоративни градини; гледали сте популярни японски драми с красиви главни герои и сте се наслаждавали на анимационни сериали, за които всички говорят. Но колко от това ви дава реална представа за живота в Япония?

Първата крачка към нещо повече е посещението на това уникално място под слънцето, но не се заблуждавайте: Пътуването из страната и срещата с японската поп-култура е едно, но да се установите трайно за работа и живот в Япония е нещо различно!

Много хора изпитват културен шок, ако се преместят да живеят в Япония. Въпреки че повечето бързо се адаптират и продължават напред, справянето с усещането за непринадлежност може да ви отнеме години.

Не само като прагматика, но като естетика и мироглед, хората в Страната на Изгряващото Слънце носят своите национални специфики.

В тази серия материали, посветени на японския начин на живот на JapanStore.bg – Японският магазин в България, ще откриете забавна, интересна и полезна информация, която ще ви помогне да разберете по-добре японците.

японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл

Японската работна култура

японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл

В миналото, но очевидно и днес, служителите в корпоративния бизнес спазват изключително строга йерархия. Има ясно изразени норми на взаимоотношения между сенпай/senpai (опитен) и кохай/kohai (неопитен).

Повечето хора, които работят в големите градове като Токио и Осака, обикновено поемат работа  в офис и са известни като японски служители на заплата.

Японската работна култура

Когато се започва подобна работа в Япония, има известни правила, които служителят се предполага да съблюдава, като например: от него/нея се очаква да се ангажира с извънреден труд; не е прието той/тя да напуска офиса преди своя висшестоящ; и ако висшестоящият иска да отиде на питие след работа, то подчинените му очаквано следва да го придружат.

Всъщност, превърнало се е във вид социален феномен служителите на заплата да се напиват дежурно с колегите си в петък вечер, да припадат по улиците и да се събуждат, за да хванат най-ранния влак за вкъщи. Ще се убедите сами, ако сте на улицата в някой от големите градове в Япония в края на работната седмица!

В наши дни се прокрадва една все още слаба, но нарастваща тенденция към промяна на  отношението спрямо работните постулати. Традиционният начин да прекараш целия си живот, безрезервно отдаден на една компания постепенно отстъпва, като все повече млади хора избират за свое работно амплоа да бъдат furītā (free-timer-и), заемайки множество почасови/случайни работни места, осигуряващи им повече свобода. Други направо се местят на работа в чужбина или си остават в къщи, за да работят като freelancer-и.

Но какъвто и режим на работа да са предпочели, за японците си остава в сила, че се отнасят изключително сериозно към своя труд. За него те гарантират с името и честта си.

Затова не е чудно, че японският продукт (като минем през високите технологии, леката промишленост, и стигнем до храните, напитките и развлеченията) е единица мярка за качество.

Японската култура на хранене

японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл, японският лайфстайл

японската култура на храненеТова вероятно е любимата  част от начина на живот в Япония!

Откъде изобщо да започнем с японската култура на хранене?

Една от първите асоциации, които хората правят щом помислят за пътуване до Япония, е Суши (ние също не бихме направили изключение, трябва да признаем) и считаме това за разбираемо. Сушито е вкусна и лесна храна, но знаете ли, че някои заведения за Суши в Япония се отнасят към приготвянето му като към форма на изкуство?

Освен Суши, трябва да знаем, че една от основните храни в диетата на японците, чрез присъствието си в състава на различни ястия, е оризът. 

японската кулинарна традиция

Такива ястия например са: донбури/donburi (задушена или пържена храна, сервирана върху ориз); онигири/onigiri (малки топки ориз с пълнеж отвътре, увити във водорасли), мочи/mochi (начукани оризови сладкиши) и по-малко известното чазуке/chazuke (ориз в заливка от зелен чай).

Ако сте любител на морските дарове, имате късмет! Като се има предвид географското местонахождение на Япония, пресните морски дарове логично присъстват със значим принос в дежурното японско меню. Независимо дали се консумират живи (в стил одоригуи/odorigui, което буквално означава пресни от океана и понякога все още мърдащи!); сурови (сашими/sashimi), печени на скара (яки/yaki) или дълбоко пържени (темпура/tempura) – свежестта на океана винаги присъства отблизо!

Ако сте в Токио, непременно се разходете до пазара Тойосу/Toyosu, където ще останете зашеметени от уникалната екзотика и видово многообразие на морски дарове и риба!

Вълнуващата Страна на Изгряващото Слънце е дом на огромно разнообразие от ястия, които се отличават със собствена специфика и се асоциират с националната култура, и посетителите на тази уникална държава може да се затруднят върху избора си откъде да започнат своите кулинарни приключения! Ето защо по-долу ще изредим списък от 10 задължителни японски ястия, които трябва да опитате, ако посетите Япония:

1. Суши/Sushi

Суши

Сушито е едно от най-разпознаваемите ястия в Япония. Предлага се по целия свят и е адаптирано от много световни националности. Въпреки това всеки знае, че корените му са типично японски.
 
Основното разбиране за суши е храна, която използва вид ориз, подправен с оцет. Противно на общоприетото схващане, Сушито не винаги включва сурова риба, валцуван ориз и водорасли. Суши в Япония е нещо много различно от това, което си поръчвате у дома!
 
2. Рамен/Ramen
Рамен
 
Да, рамен! Докато главата ви ще мечтае винаги за Суши, Раменът е пътят към сърцето ви. Тази ароматна купа с благини е изненадващо ‘лека’ откъм гарнитури и визия, но не се заблуждавайте – в нейното приготвяне са вложени много умения и усилията са по-скоро насочени в перфектния баланс между основата на супата и допълнителните съставки, които завършват ястието.
 
Известно е, че раменът докосва душата, особено ако се яде в средата на студената японска зима – богатият и топъл бульон е идеален за тези условия.
 

3. Окономияки/Okonomiyaki

Окономияки е груба, пикантна палачинка, която се харесва на хора от всички възрасти в Япония. Основните й съставки са тесто и зеле, с подбрани гарнитури и съставки, които могат да я превърнат от гладка и минималистична до богато-преливаща и наситено-мазна.

Ястието се предлага в цяла Япония, особено сред специализираните ресторанти, но е особено популярно в градовете Хирошима и Осака, където го приготвят в специфични стилове и вариации.

Окономияки се пече на скара, обикновено пред очите на клиентите, и се сервира горещо-изпечено директно в чиниите им. Заедно с тестото и нарязаното зеле, често срещаните съставки на окономияки включват октопод, скариди, свинско месо, ямс и/или кимчи. Преди готвене всички съставки обикновено се смесват  в общ съд, формирайки гъсто тесто. След разбъркване топки от тестото се разпъват и изпичат върху скарата.

Една от най-отличителните черти на това ястие, е сосът окономияки, който се намазва в края на процеса на приготвяне (той е сладък и леко кисел, напомня донякъде сос Уорчестър).

Следва зигзагообразна линия майонеза, след което ястието се покрива със стърготини от кацуобуши (настърган паламуд) и аонори (малки люспи сушени водорасли). След това окономияки се сервира с помощта на шпатули, които може да се използват, за да бъде нарязано на по-малки парчета преди да се консумира – свежо приготвено!

В Осака сервират окономияки в стил ‘Кансай’, който е обичайният стил за региона. В Хирошима сервират окономияки ‘в стил Хирошима’. Той се отличава с това, че съставките се приготвят поотделно (т.е. тестото се приготвя на тънък креп, а съставките се приготвят в отделен съд). Накрая те се поставят върху тестото, а след това цялата смес се насипва върху юфка якисоба.

4. Такояки/Takoyaki
 

Такояки е една от най-популярните улични закуски в Япония. Всъщност такояки стана толкова популярен, че надхвърли границите на Япония и вече се предлага по целия свят. Но истината е, че трудно могат да се доловят акцентите на ‘марката’ отвъд улиците на Япония.. По-известно на чужденците като „топки от октопод“, такояки-то по същество представлява кръгли топки от пухкаво тесто с пълнеж от октопод, поднесени горещи (веднага след свалянето им от скарата, така че внимавайте, когато отхапвате първата хапка!), гарнирани със солен сос и други съставки.

Такояки създава празнична асициация у местните хора, защото по време на фестивали и празнични събития винаги ще намерите, разположени наблизо, множество щандове на производители на такояки, които пекат на скара тези вкусни купчини от закуски, пълни с октопод – за всички изгладнели посетители. В допълнение: такояки може да се открие в ресторанти, смесени магазини и по обикновени улични щандове.

5. Якитори/Yakitori
 

Буквално преведено като пиле на скара (‘яки’ означава печено на скара,’тори’ означава пиле), якитори представлява по същество пилешки шишчета на скара, направени от различни части на пилето, като гърди, бутчета, черен дроб, вътрешности и дори от кожата. Обикновено се приготвят на скара с дървени въглища, което им придава приятен опушен вкус и обичайно се съчетават с добра японска бира.

Якитори е една от по-евтините опции за японска кухня и най-често се сервира в ресторанти, специализирани в якитори или izayakas, представляващи питейни заведения, в които се сервира и храна (като пъбовете и кръчмите).

Якитори могат типично да бъдат открити също и на външни щандове за храна по време на фестивали и други събития, в близост до щандовете за такояки.

6. Юфка от елда/Soba noodles

Юфката ‘соба’ се прави от брашно от елда и обикновено се сервира на по-регионално ниво в Япония. И все пак – може да я опитате почти навсякъде в страната. Освен това е една от най-здравословните храни в Япония!

За разлика от повечето ястия с юфка, ще откриете, че студената версия е почти толкова популярна, колкото и горещата, което я прави популярно ястие през всички сезони на годината.

Едно нещо, което трябва да се отбележи за ‘соба’ юфка е, че ако е направена от 100% елда, става доста чуплива, така че много ресторанти добавят малко пшенично брашно към своите ‘соба’ юфки за по-добра визия.

7. Змиорка/Unagi

Унаги

Унаги е сладководна змиорка и е невероятно популярен в Япония. Съществува вековно поверие, че носи изключителни ползи за здравето, било то за повишаване на издръжливостта, за увеличаване на апетита или за възстановяване на силите. Въпреки че не можем да потвърдим истинността на тези вярвания, едно нещо е сигурно: унаги е просто превъзходен на вкус и след първия път, когато го опитате, ще копнеете за още.

Най-разпространеният начин за приготвяне на унаги се нарича кабаяки, при който филетата от унаги се пекат на скара и се поливат с пикантен, но сладък кафяв сос, след което се поръсват със саншо (японски червен пипер).

8. Свински котлет/Tonkatsu

Ако се запознавате с японската кухня за първи път, тонкацу може да е ястие, което ще ви хареса, просто защото много наподобява на вкус дълбоко пържен пилешки шницел!

Tonkatsu е по същество свински котлет, който е обилно покрит с люспеста ‘панко’ галета и дълбоко опържен. Широко разпространен начин за сервиране на тонкацу е в съчетание със сладък и остър сос, с гарнитура от люта жълта горчица.

Тонкацу се превръща в популярно ястие в Япония през 20-ти век, когато сред все по-широки кръгове от населението започват да стават популярни ястия, повлияни от Западната традиция, но оттогава насам се е превърнало в едно от най-разпространените блюда, сервирани в Япония както на местните, така и на чужденците.

9. Темпура/Tempura

Темпура

Темпура е традиционно японско ястие, приготвено от съставки като морски дарове и зеленчуци, добре начукани и дълбоко пържени до златист цвят. Може да се сервира като основно ястие, гарнитура или с гарнитура – купички ориз или ‘соба’ юфка. Темпурата е много широко приложима, тъй като може да се сервира в първокласни заведения от висока категория, както и във вериги ресторанти или по улични сергии.

Знаете ли, че темпура всъщност има португалски корени? Още през 16-ти век португалските търговци пренасят идеята за дълбоко пържене на панира на храна в Япония и оттогава тя е възприета от японците, особено през епохата Едо, когато популярността й добива експоненциално развитие.

Темпура може да се намери почти навсякъде из Япония – разхождайки се из улиците на Токио, Осака или Сапоро, вероятно ще срещнете дузина ресторанти за темпура. Продава се и в супермаркети и смесени магазини.

10. Гьоза/Gyoza

Гьоза

На второ място след такояки като любима закуска на нацията, гьоза е основна храна за всички деца, които растат, и се радва на популярност сред цялото население на Япония за закуска, обяд, вечеря и всяко друго възможно хранене между тях.

Гьоза представляват кнедли, пълни със смляно мляно месо и зеленчуци (обикновено див лук, зелен лук и зеле), увити в тънко тесто. Привнесени първоначално от Китай, те добиват истинска популярност в Япония, където рецептата по приготвянето им е доусъвършенствана и доведена до своя завършен, японски вид.

Можете да различите гьоза ясно по формата им: кнедли тип полумесец с детайлни гънки по краищата им. Те винаги са богати на вкус при отхапване – подправени традиционно с джинджифил, чесън, соев сос и сусамово масло, но в днешно време може да намерите много ресторанти за гьоза, специализирани в аромати по собствена рецепта.

Как и къде хапват японците

 Ако се питате дали японците предпочитат да се хранят у дома или навън, то истината е, че съществува добър баланс между двете. Множество ресторанти в Япония са специализирани в предлагането на едно конкретно ястие, след като са усъвършенствали техниката си в продължение на много години, сервирайки го на редовната си клиентела без право на грешки.

Японските ястия

Очевидно е, че Япония има основателни причини да държи трайна позиция сред първите няколко страни в света с най-много ресторанти със звезда Мишлен.
И.. ако не сте знаели досега, един от най-добрите начини да покажете, че оценявате вкусната купа рамен, е да сърбате шумно от супата. Звукът е музика за ушите на всеки готвач на рамен в Япония, без необходимост да казвате и дума повече!  

Сашими

Нещо, което е важно да се отбележи относно храненето навън в Япония е, че за разлика от другаде, японците са свикнали да се хранят бързо и не се застояват дълго на масата в ресторанта. Това може да се свърже с навиците, изградени от кратките обедни почивки, многото извънреден труд и отдалеченото пътуване между работното място и дома.

Въпреки че не се очаква от вас да направите същото, може да установите, че в добре посетените ресторанти с дълги опашки за вход, е проява на добър тон да поръчате, да се нахраните и да си тръгнете без излишно разтакаване, за да дадете възможност на някой друг да заеме вашето място.

Друга важна част от японската хранителна култура е Сакето разбира се, но това е тема, заслужаваща отделно внимание, което ще й посветим в отделна статия.

Хората в Япония обичат също да си пийват и Шочу/Shochu. Шочу представлява японска дестилирана напитка, подобна на бренди или ликьор. Обикновено се дестилира от ориз, ечемик, сладки картофи, елда или кафява захар, но понякога може да се произвежда и от други съставки като кестен, сусамово семе, картофи или дори моркови.

Японската култура на хранене е една отделна вселена. За да я изследвате и й се насладите докрай, може да ви отнеме много време. Едно е сигурно – отдавайки се на тази забележителна кулинарна традиция, ще попаднете в нов, вълнуващ свят и ще откриете много неочаквани подходи към храненето, съчетаването на вкусове и комбинирането им с напитки.

В следващи материали по темата ще се спрем върху популярните хобита в Япония, интересните събития и прояви, семейния живот и други аспекти, формиращи характерния начин на живот.

японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл японският лайфстайл 

Shopping Cart
Scroll to Top