Саке е тайнство от оризовите полета на Япония

Магичната рецепта 

Япония е страна на древни традиции, култура и изключителна гастрономия. Едно от нейните емблематични богатства е Сакето – напитка с уникален процес на приготвяне; питие, съчетаващо история, изкуство и майсторство с чистата природа на оризовите полета. Продукт, който разказва легенди..

японски оризови полета

Защото Сакето не е просто алкохолна напитка, то е магия – символ на японския дух и културна традиция, обединила в себе си вековно усъвършенствана производствена техника с майсторско култивиране на ориз. Това на пръв поглед тривиално взаимодействие между земеделска и занаятчийска компонента, е дало забележителен резултат през своето вековно развитие, и днес то се изразява в едно забележително многообразие и разпространение на напитката – твърди се, че съществуват над 5000 продуктови разновидности на пазара на Саке в Япония. А напитката вече се търси и консумира в цял свят и е една от запазените марки на Страната на Изгряващото слънце!

..И ето ви един прелюбопитен факт: В Япония терминът „саке“ обозначава всякакъв вид алкохол, а традиционното саке се нарича Nihonshu/Нихоншу (日本酒), което буквално означава „японски алкохол“.

Историята на саке

Саке и ритуали в Япония

Смята се, че Сакето е една от най-древните напитки в света, с почти 20 вековна история, като процесът на ферментация на ориза е бил развиван и усъвършенстван през вековете. Напитката е била неразделна част от религиозни ритуали, традиционни празници и от ежедневието на японците. Тя придружава подобаващо кулинарната традиция и култура на хранене при японците.

И днес продължава да бъде символ на почитта към природата и на стремежа към съвършенство.

Известно с простите си съставки, но пък специален метод на производство, Сакето се е утвърдило като напитка с важно значение за дълголетието на японците, които са сред най-активните и многобройни столетници в света. Широко познати са здравословните ползи от неговата консумация, свързани с богатото съдържание на аминокиселини и антиоксиданти.

Свидетелства за древния произход на Саке

 

Kojiki Най-ранното споменаване на алкохол в Япония датира от 3-ти век и описва културата на пиене и танци в Япония. Също така, Саке се споменава няколко пъти в Kojiki, която е първата писмена историческа книга на Япония, съставена през 712 г. сл. н.е. Оттогава, вече над 1300 години, Сакето играе централна роля в японската религия, живот и култура, докато знанията и техниките, свързани с приготвянето му са натрупали огромен потенциал и са добили разпространение във всяко кътче на земята. Приемственост, надградена с непрекъснати усилия за добиване на знания и опит, допълнени от перфекционизъм и изтънченост от най-висок клас – ето това е рецептата, която е довела до днешния феноменален интерес към Саке във и извън пределите на неговата родина Япония..

Саке е тайнство, но как се произвежда?

Производство на Саке

Сакето се създава чрез сложен процес на ферментация, в който основният герой е оризът. Специално подбран и полиран ориз се използва за получаването на висококачествено саке. Процесът започва с полирането на ориза, което премахва външния слой на зърното и разкрива сърцевината, богата на нишесте.

Процесът на ферментация е сходен с този при виното и бирата, но е по-сложен и преминава през няколко фази. Разликата е, че оризът изначално не съдържа захари, така че не може да стартира ферментация в естествения си вид (при нея дрождите трансформират захарта в алкохол). Тук на помощ се притича специалната плесен Koji-kin, която ‘подпомога’ процеса. Тя допринася за превръщането на оризовото нишесте в захари.

Когато това се случи, процесът преминава към следващата фаза – добавя се мая, позната като Kobo, а тя стартира етапа на същинската ферментация. Резултатът от нея е познатата на всички оризова напитка Саке.

При ферментацията често се използват специфични Kobo дрожди, които спомагат за създаването на комплексен ароматен профил – отличителен за всяка отделна разновидност на Саке. 

Друг съществен фактор при прозводството на Саке е водата. Тя играе изключително важна роля и е ключов фактор за качеството на крайния продукт. Около 80% от състава на Сакето е вода, което я прави основен компонент. Използваната вода влияе върху процеса на ферментация, текстурата, аромата и вкуса на Сакето.

Водата, използвана за производство на Саке, обикновено идва от чисти природни източници, като планински извори, реки и подземни води. Японските майстори на Саке, известни като то-джи, отдават голямо значение на качеството на водата. Различните региони на Япония са известни със специфичния си воден състав, което прави местните сортове Саке уникални. Някои от най-престижните Саке дестилерии са разположени в райони с мека, чиста и богата на минерали вода.

Видове саке според производствената технология

 

Съществуват различни видове Саке, които се отличават според степента на полиране на ориза и ферментационния процес. Някои от най-популярните видове са джунмай, хонджозо, гинджо и дайгинджо, като всеки от тях предлага различни вкусови нюанси – от леки и деликатни аромати до плътни и богати нотки.

  • JUNMAI/Джунмай: Чисто оризово Саке, произведено само от ориз, вода, коджи плесен и кобо мая, без добавен алкохол. Известно със своя плътен и богат вкус;
  • HONJOZO/Хонджозо: Саке с малко количество добавен алкохол за усилване на вкусовете;
  • GINJO/Гинджо: Оризът за гинджо се полира до поне 60% от първоначалния си размер, което придава на Сакето по-лек и плодов вкус;
  • DAIGINJO/Дайгинджо: Саке от най-висок клас, от ориз полиран до минимум 50% от първоначалния си размер. Дайгинджо е изключително ароматно и деликатно.

Доставете си удоволствие – подарете си превъзходния вкус на нашите подбрани предложения! 

Саке GASSAN NO YUKI JUNMAI GINJO 300 мл
Саке GASSAN NO YUKI JUNMAI GINJO 300 мл
Саке OZEKI KARATANBA HONJOZO NAMACHOZOSHU 720 мл
Саке OZEKI KARATANBA HONJOZO NAMACHOZOSHU 720 мл
Саке HAKUTSURU JUNMAI DRAFT 300 мл
Саке HAKUTSURU JUNMAI DRAFT 300 мл

Култура на пиене на Саке

 
drinking sake

В Япония Сакето е напитка, която се консумира с уважение и внимание. Сервира се както топло, така и студено, в зависимост от вида си, от предпочитанията на консуматора, а също от сезона и блюдото, които придружава. Температурата, както и формата на чашата, могат да повлияят на аромата и вкуса на Сакето, а то от своя страна добавя стойност към кулинарните изживявания, като  подтиква различните вкусове на храната да се изявяват по още по-впечатляващ начин.

Сакето играе важна роля в религиозни ритуали, особено в шинтоистките храмове. По време на празници като Нова година или сватби, пиенето на саке е част от традицията. Има специален вид саке, наречено омики/OMIKI, което се предлага на боговете по време на религиозни церемонии.

Най-често Сакето се поднася в малки керамични чаши, наречени чоко/O-CHOKO или CHOKO (猪口), но те може да са също метални или стъклени (особено за случаите, когато се сервира студено).

Консумацията на Саке често е част не само от ритуали и специални събития – традиционни  и религиозни празници, но също най-вече от съвременни социални събирания. То е възприет символ на споделяне и заедност – признак на социално взаимодействие и уважение. Вписвайки се в ритуала на общуване по различни (официални и неформални) поводи между хората, то е част от културния облик и ценностна идентичност на Япония. 

Ето няколко важни правила за етикет:

  • Сервиране: В знак на уважение е прието да не си наливате сами Саке. Вместо това, друг човек от групата ви го налива, а вие правите същото за останалите – в Япония е прието да наливате Саке на другите, като по този начин засвидетелствате респект и признателност;
  • Пиене: Сакето се пие бавно, на малки глътки;
  • Наздравици: Преди да отпиете, се обръщате към другите с: Кампай/KAMPAI, което е японският еквивалент за „Наздраве!“.

Култура на саке дегустации

 

Саке дегустацияСакето, подобно на виното, има своите ценители, за които се организират съответни дегустации. Там биват оценявани по различни критерии качествата на напитката, като процесът на дегустация често се придружава от сервиране на подходяща храна, наречена саке закуска (sakana).

При дегустацията на Саке се оценяват цвета, бистротата, прозрачността, чистотота (липса на утайки), вкуса (първа глътка, тяло и текстура, послевкус), аромата, комбинирането с различни, подходящи за всеки вид храни и др..

Дегустацията на Саке е процес на откривателство, в който всяка глътка може да разкрие различни нюанси, за да се оцени в пълнота богатството на тази феноменална напитка.

Саке в съвременната култура

Днес Сакето е не само японско културно наследство, а се е превърнало в световно призната напитка, която събира почитатели от различни краища на света. Онлайн магазините за японски стоки предлагат богато разнообразие от видове саке, което ви позволява да се потопите в тази уникална култура, без да напускате дома си.

Ние, JapanStore.bg – Японския магазин в България, сме директен доставчик на многообразие от висококачествено японско саке и на автентични аксесори. Гарантираме с името си за качеството на всички наши Саке артикули, както и на другите ни продукти!

При нас ще откриете различни видове Саке, подходящи както за начинаещи, така и за опитни ценители. Независимо дали искате да опитате леко плодово гинджо или наситено и плътно джунмай Саке, всяка бутилка ще разкрие пред вас магията на японските оризови полета и изкуството на майсторите, които създават тази изтънчена напитка.

Потопете се в тайнството на Сакето и открийте изключителния му вкус чрез богатия ни асортимент! Насладете се на всяка глътка, която разказва историята на оризовите поля и на вековната традиция, създадена с грижа и внимание.

Саке е тайнство Саке е тайнство Саке е тайнство Саке е тайнство Саке е тайнство Саке е тайнство  Саке е тайнство Саке е тайнство

Shopping Cart
Scroll to Top