Приготвяне на Матча
Съществуват множество начини да се насладите на неизчерпаемите ползи и уникалния вкус на Матча. Освен чрез традиционния начин на приготвяне, използван в Японската Чаена церемония, в днешно време Матча навлезе в серия съвременни приложения, както по отношение на приготвяне, така и във връзка с комбинации, в чийто състав се вписва. Това са напитки като лате, лимонади, смутита и др., а също и редица кулинарни изкушения като сладолед, шоколад, кейкове, бисквити, сладкиши…
Нека хвърлим един бърз поглед върху приготвянето на Матча в контекста на многообразието от начини на употреба!
Традиционен начин за приготвяне на Матча
Необходими атрибути:
- Чаван за Матча/MATCHAWAN: Това е традиционна, ръчно изработена купа за Матча, изработена в съответствие с вековната японска традиция. Изпечена при много висока температура, и оформена по начин да осигури най-доброто разтваряне и вкус при приготвяне на Матча;
- Часен за Матча/CHASEN: Това е традиционна, ръчно изработена бъркалка за Матча от бамбук, незаменим инструмент по време на чаената церемония. Ръчно изработен от парче бамбук от занаятчии, чиито умения се предават от поколение на поколение. Използването на Часен допринася за създаването на емблематичната гъста зелена пяна при приготвяне на Матча;
- Чашаку/CHASHAKU (опционално): Това е традиционна бамбукова лъжичка, използвана за измерване на Матча на прах. Чашаку се изработва от бамбук, който е издълбан и огънат, за да се създаде формата на лъжичка и представлява неразделна част от японската чаената церемония;
- Японски Зелен чай Матча на прах, 1.5 – 2 г.
Приготовление:
- Загрейте с вряла вода (90-100 градуса) традиционната купа за матча – Чаван. Поставете Часена в купата за около минута. Така ще подпомогнете отварянето на порите в керемичната структура на Чавана, което допринася за по-добър вкус при приготвяне на Матча и също така: ще накарате пипалата на Часена да омекнат.
- Извадете Часена и го поставете върху държача му, след което изсипете водата от Чавана и подсушете със суха текстилна кърпа.
- Поставете приблизително 2 г Матча в Чавана – това се равнява на една чаена лъжица. Може да използвате и традиционната бамбукова лъжица за измерване на Матча, наречена Чашаку. Дозата от 2 г в този случай се равнява на две лъжици.
- Налейте в Чавана приблизително 70-80 мл вода с температура около 80-85 градуса.
- С Часена (бъркалката за Матча) разбърквайте със зигзагообразни движения, докато чаят се разтвори напълно. Ще разберете, че сте готови, когато повърхността на Чавана се покрие с гъста и плътна светлозелена пяна.
- Остава ви единствено да се насладите на уникалния вкус на вашата купа с Матча!
Техниката на баланса между температурата на водата и вещината на разбиване е това, което измерва разликата между компетентността и майсторството в ритуала по приготвяне на Матча! А тя се усъвършенства с опита.
Температурата на водата, участваща в процеса по приготвяне на Матча се явява фактор от ключово значение, защото ако е много гореща, тя може да засегне някои от полезните съставки на чая, както и да го вгорчи.
Вещината на разбиване е също толкова важна, защото от нея зависи перфектната хомогенонност на чая. Разтворени на 100%, неговите полезни съставки ще бъдат и усвоени по съответния начин от организма. А плътната и консистентна пяна на повърхността на купата, която е резултат от същата тази вещина, безспорно допринася за момента на чиста наслада от приемането на напитката.
Лесен начин за приготвяне на Матча с мини миксер
При този начин можете да пропуснете повечето от стъпките, описани в традиционния подход. Съсредоточете се върху температурата на водата, количеството и пропорциите. За целта спазете инструкциите от стъпки 3 и 4, след което разбъркайте добре с мини миксера до получаване на гъста и плътна пяна.
Насладете се на този бърз метод за приготвяне на любимата напитка, особено ако страдате от хроничен недостиг на време или не разполате с традиционния прибор за разбъркване Часен.
Матча на Път / On the Way
Добавете около 1 грам (1 чаена лъжичка) Матча в бутилка с вода. Относно количеството вода – разполагате със свобода на избор между 100 и 500 мл – в зависимост от вашия вкус. Разклатете добре и се насладете на приготвената напитка!
За още по-добър разултат използайте специалния Стъклен шейкър за Матча, снабден с всички удобства за перфектен резултат при приготвяне на Матча.
Този начин е подходящ за дългия работен ден в офиса, за фитнес залата или просто когато сте на път и имате нужда от вашата живителна глътка Матча.
Матча в комбинация с други съставки
Матча може да се добавя към различни освежителни, топли и студени напитки, както и към кулинарни произведения в доста широк спектър.
Тук ще се спрем на някои популярни Матча миксове.
Матча Лате
Напоследък стана разпространено да се пие Матча Лате. Какво представлява тази напитка?
Матча в състава на лимонади
Можете да добавите Матча към всяка разхладителна плодова напитка! Общото е, че първо се приготвя Матча основата – по традиционния начин или с помощта на мини миксер или шейкър, а после се добавя сока от прясно изцедения лимон или друг плод, както по желание – плодови или билкови концентрати, подсладители, лед… Всичко се разбива в шейкъра и напитката е готова за консумация!
Матча в състава на смути
Добавете Матча прах в блендера за вашето сутрешно смути!
Добавете към ползите от Матча, също и наситения зелен цвят, който да вдъхнови началото на вашия нов ден!
Матча в състава на кулинарни произведения
Можете да добавяте матча в състава на шоколадови изкушения, домашен сладолед, закуска с мюсли, кейкове, сорбета, бисквити, различни сладкиши и практически във всичко, за което ви стига въображението! В интернет ще намерите множество полезни и здравословни рецепти. Начините за приготвяне на Матча са неизброими.
Да стартираме с включване на тази полезна и изкусителна супер съставка в менюто си още от днес!
Като директен доставчик на висококачествена Матча, произведена и пакетирана в Япония, както и на традиционни аксесоари за приготвянето й, ние ви предлагаме да разгледате нашите предложения и да изберете съгласно предпочитанията с