Ползи и ефекти от Сенча
всичко, което трябва да знаете!
.
Ползите от Японския Зелен чай Сенча са известни и широко ценени по цял свят. Преди да се спрем на тях.., какво всъщност представлява чаят Сенча?
За разлика от Матча (прахообразния Японски Зелен чай), напитката Сенча представлява инфузия от цели чаени листа, предварително обработени по специална, автентична японска технология.
Макар исторически да е едва на 300 години, в Япония Сенча е като Слънцето, което изгрява всеки ден.
ползи и ефекти от Сенча
В тази статия правим опит за всестранен поглед върху ползи и ефекти от Сенча.
И така: Сенча е най-популярният и разпространен по консумация вид ryoku-cha (Японски Зелен чай).
Въпреки че Матча, със своята историческа автентичност, наложена от незапомнени времена, представлява вдъхновение за чаени ритуали като част от Японската чаена церемония, то в ежедневието японците наблягат на многобразието от листен чай Сенча.
Те залагат на тази, превърнала се в част от живота им, напитка, която не изисква специален повод или ритуалност при приговянето и консумацията.
Отъждествяват я с източник на нужната дневна доза енергия и здравословен подход към живота. Консумират я със и без храна, у дома и навън, сутрин и през целия ден.
ползи и ефекти от сенча
Тук се спираме на някои от основните видове Сенча:
Ползи и ефекти от Сенча
Според степента на задушаване на листата при предварителната подготовка:
Ползи и ефекти от Сенча
Wakamushi (леко задушен) & Fukamushi (дълбоко задушен) чай Сенча: Какво представляват и каква е разликата?
Продължителността на задушаване на чаените листа по време на обработката им, определя дали чаят е Уакамуши Сенча (запарен за кратко време) или Фукамуши Сенча (запарен за дълго време).
Фукамуши на японски означава „задушено на пара“. В този контекст, Фукамуши Сенча се произвежда посредством интензивно задушаване – два до три пъти по-дълго в сравнение със стандартната реализация. По-дългият процес на задушаване на пара прави чаените листа по-крехки и те стават трошливи, поради което може да видите в този вид Зелен чай малки, фини парченца от натрошени листа. Това, дори и да не изглежда добре на вид – не е дефект на чая, а негова специфика.
Дълбокото задушаване придава на Fukamushi завършек с напластено богат и мек вкус, със загатнати нотки на аспержи, яйчен жълтък и Умами; с лека до почти никаква стипчивост.
За сравнение Уакамуши/Wakamushi (нарича се още и Асамуши/ Asamushi) се отнася до чай, предварително обработен с леко задушаване на пара, характеризира се с неначупени, цели листа със запазена игловидна форма. При запарка, този чай създава възхитително свежа, растителна напитка с лежерен вкус и по-висока стипчивост в сравнение с Фукамуши.
Възприето е, че Уакамуши е по-старомодният стил на обработка на чаените листа Сенча. Но всеки има различен вкус. За да разберем дали предпочитаме дълбоко задушена/Фукамуши Сенча или слабо задушена/Уакамуши Сенча – трябва просто да ги опитаме!
Видове Японски Зелен чай Сенча
Ползи и ефекти от Сенча
Гьокуро/Gyokuro Сенча (или засенчен Зелен чай): Зеленият чай Гьокуро се добива от същите чаени растения, както и класическата Сенча. Това, с което е уникален Гьокуро е, че за приготвянето му се използват само първите листа на пролетната реколта, като чаените растения се засенчват и държат покрити от слънце най-малко три седмици или повече преди събиране на листата. Ограничаването на светлината влияе върху процеса на фотосинтеза, като растението се опитва да компенсира дефицита с производство на повече хлорофил. Той, от своя страна, променя съотношението на съдържащите се в листата важни микроелементи, аминокиселини, захари, кофеин.. Всичко това води в крайна сметка до един по-сладък и мек вкус, който характеризира Гьокуро като една от най-предпочитаните чаени напитки.
Кукича/Kukicha Сенча (чай от стъбла и клони): Зеленият чай Кукича се произвежда от стъбла и клони на същото чаено растение, от което се прави и класическата Сенча. При производството на Матча и стандартна Сенча стъблата и клоните се отделят от листата по причини, свързани както с визията на чая, така и с неговите вкусови качества. След отделянето им, тези стъбла се използват за приготвяне на един различен вид чай, а именно Кукича. Наименованието произхожда от японската дума „kuki“, която означава „стъбло“. Зеленият чай Кукича има неподражаем вкус и аромат, защото се приготвя от части на чаеното растение, които не присъстват в другите видове Зелен чай. Този чай притежава неповторим кремообразен вкус с орехови оттенъци и уникален зелено-тревист аромат.
Конача/Konacha Сенча (смлян на прах чай): Конача е Зелен чай, приготвен от прах от чаени пъпки и малки, натрошени листа, останали след обработката на Гьокуро или Фукамуши/дълбоко задушена Сенча.
Малките парченца материал, които остават след пресяването на чаените листа на тези висококачествени чайове, формират съдържанието на Конача Сенча, известна още и като Агари.
Това е чаена напитка, популярна в комбинация със суши. В Япония е обичайно да се сервира в суши барове.
Прочиства вкусовите рецептори на небцето, за да го подготви за богатия рибен вкус. Идеално съчетание за появата на умами.
Банча/Bancha: Този конкретен чай се добива от чаените реколти в късно-лятно-есенния сезон, като листата се берат от по-ниските клони. Традиционно те са с богато минерално съдържание, но с по-ниско съдържание на кофеин (в чая веществото се нарича теин). Банча е класически Зелен чай за ежедневна употреба с високо качество. Вкусът е много нежен, мек, деликатен; ароматът – с фини тревни нотки.
Генмайча/Genmaicha (чай с кафяв ориз): Генмайча се приготвя от дълбоко запарени чаени листа Сенча в комбинация с печен или пукан японски кафяв ориз. Понякога, за постигане на още по-вълнуваща комбинация от вкусове, към Генмайча се добавя и Матча на прах. Този чай има мек, богат вкус, съчетаващ свежия дъх на Зеления чай с аромата на печен ориз. Заедно, тези вкусове се хармонизират отлично. Подобно на други чайове, Генмайча е богат на антиоксиданти, наречени полифеноли, които поддържат сърцето здраво и подпомагат общото благосъстояние. Напитката, приготвена от Генмайча, има бистър, светложълт цвят.
Ходжича/Hōjicha: Ходжича е Японски Зелен чай, произхождащ от Киото, с над 100 годишна история. Обикновено се прави от листа на Банча (Сенча, трета реколта), но може да се използва и класическа Сенча или Кукича (чай от стъбла и клони). За разлика от традиционните зелени чайове, Ходжича се пече, след като листата са били задушени при стандартна Сенча обработка. В края на този стандартен за Сенча процес, чаят се запича на силен котлон/хуроку.
Заедно с премахването на цялата горчивина, процесът на печене придава на Ходжича характерния земен аромат, червеникаво-кафяв цвят и уникален опушен вкус.
Разлики между Японския и Китайския Зелен чай
Ползи и ефекти от Сенча
Японският Зелен чай се различава от Китайския Зелен чай, тъй като листата се обработват по различен начин. Китайският метод включва пържене и обработка на суха топлина, докато при Японския листата се задушават на пара. Това придава на Японския Зелен чай по-свеж вкус, с характерния оттенък на тревисто-зелено, както и запазва голяма част от неизмеримо полезните качества на растението Camellia Sinensis за безценно усвояване от човешкия организъм.
И така: ползи и ефекти от Сенча – Японския ежедневен Зелен чай..
Ползи за здравето от Японския Зелен чай Сенча
Ползи и ефекти от Сенча
- Поради изобилното наличие на антиоксиданти, Зеленият чай Сенча се възприема като напитка с анти-канцерогенен ефект. Антиоксидантите спомагат за намаляване на свободните радикали в тялото. Свободният радикал е вредна молекула, която може да модифицира ДНК и е свързана с риска от раково заболяване. В този контекст, Сенча може чувствително да намали риска от рак. Свободните радикали причиняват в допълнение цялостен ефект на стареене върху организма, така че Сенча може да се възприема и като фактор в борбата със стареенето.
- Сенча спомага за редуциране на лошия холестерол в кръвния поток и може да има принос в поддържането на здрава сърдечно-съдова система.
- Сенча може също така да помогне за подсилване на имунната система, посредством увеличаване на Т-клетките в тялото. Тези клетки играят съществена роля в имунната система на организма и могат да помогнат за намаляване на риска от автоимунни заболявания.
- Сенча и други зелени чайове повишават като цяло нивата на полифенол в организма. А той е фактор за намаляване на възпалителните процеси.
- Сенча съдържа, макар и невисоки количеста, кофеин (теин). Той може да повиши енергията ви! В този контекст, Сенча е отлична алтернатива на кафето.
- Сенча помага също така за намаляване на тревожността. Това се дължи на съдържанието на теанин – аминокиселина, която помага за предизвикване на релаксация.
- Сенча намалява бактериите в оралната кухина. Това помага за поддържане на цялостното здраве на зъбите и венците.
- Сенча и други зелени чайове съдържат редица химични съединения, вкл. катехини от зелен чай (GTC), кофеин и теанин, които могат да повлияят на мозъчната функция. Тези съединения имат неврозащитен ефект, който предотвратява смъртта на нервни клетки. Това води до възможна защита срещу невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.
Потенциални странични ефекти на Зелен чай Сенча:
Ползи и ефекти от Сенча
Добре е да се знае, че има и някои възможни странични ефекти от Зеления чай, които са проучени и изследвани задълбочено от учени и лекари. Въпреки че те са свързани предимно с прекомерна консумация, все пак са от съществено значение и е добре да бъдат взети под внимание. Включват следните потенциални вреди:
- Стомашно неразположение: Кога да пием Зелен чай? .. Зеленият чай е богат на танини – съединения, които могат да намалят способността на тялото да абсорбира основни витамини и минерали като желязо, ако се консумират в излишък. Може също да повиши киселинността в стомаха. Ако зеленият чай е прекалено дълго запарван/сварен или е използвана твърде гореща вода при запарката или се консумира на празен стомах, увеличената киселинност може да доведе до храносмилателни проблеми като стомашни болки и киселини. Ето защо е най-добре да не пиете Сенча на празен стомах, да поддържате температурата на водата за запарка в препоръчания диапазон и да не надвишавате препоръчаните времена за запарка, за да избегнете твърде силното разваряване на чая. В идеалния случай водата трябва да е между 70 ℃ и 80 ℃. Всичко по темата за правилното приготвяне на чай Сенча може да прочетете в тази статия!
- Загуба на сън: Зелен чай вечер? .. Сенча съдържа съединението l-theanine, което може да предизвика спокойствие, да понижи сърдечната честота и като цяло е полезно за съня. Въпреки това – хората, чувствителни към кофеина, може да не изпитат положителните аспекти на това съединение. Ето защо тези хора трябва да избягват зеления чай непосредствено преди лягане, точно както биха избягвали чаша кафе, независимо, че количеството кофеин (в чая веществото се нарича теин) е незначително в сравнение с кафето. Формулата е проста: трябва да се намери индивидуалния баланс на ползи и ефекти от Сенча.
След като разгледахме ползи и ефекти от Сенча, ние – Японският магазин в България бихме искали да добавим:
Като директен доставчик на висококачествен Японски Зелен чай Сенча, произведен и пакетиран в Япония, както и на традиционни аксесоари за приготвянето му – общо над 80 отделни артикула, разделени в удобни за търсене категории, ви предлагаме да разгледате нашите оферти и да изберете съгласно предпочитанията си. Гарантираме с името си за качеството на всеки един продукт от нашите Японски зелен чай и аксесоари!,Ползи и ефекти от Сенча,Ползи и ефекти от Сенча,Ползи и ефекти от Сенча,Ползи и ефекти от Сенча,Ползи и ефекти от Сенча,Ползи и ефекти от Сенча,Ползи и ефекти от Сенча,Ползи и ефекти от Сенча