Как да приготвим Сенча по правилния начин

 

Какво е Сенча?

Сенча в статия за Приготвяне

В наши дни Сенча е най-разпространеният Зелен чай в Япония, макар да се произвежда и пие само от около 300 години в Страната на Изгряващото слънце. Той е т.нар. ‘ежедневен чай’ – напитката за всекидневен прием. Отличава се със свеж, зелен цвят и тревист, растителен вкус. Приготвя се като инфузия от цели, запарени и изсушени листа. Може да се консумира както топъл, така и студен. Добивът му формира над половината годишна чаена реколта в Япония.

Представлява листа от растението дребнолистна Camellia Sinensis.

В наши дни Японският Зелен чай Сенча е изключително ценѐн в цял свят заради своя непринуден характер, лесно приготвяне и многобройни ползи за здравето. Той се характеризира с богато съдържание на натурални полифеноли, антиоксиданти и витамин С. Счита се, и не без основание, че при редовна консумация, може да оказва незаменима подкрепа за имунната система, метаболизма и цялостния статус на човешкия организъм. Повече информация за полезните му свойства за здравето ще предоставим в някоя от следващите ни статии.

Защо не гореща вода?

 

Как да приготвим Сенча за оптимално извличане на потенциала от тези вълшебни листа?

За да приготвим идеалния Японски Зелен чай Сенча, листата трябва да се запарят в чайник с топла, но не вряла вода.

Тъй като при листата на Зеления чай, за разлика от Черния например, окислителният процес е стопиран чрез обработката на пара, то при запарка с вряла вода – тя ще ‘сготви’ и изгори техния вкус. Респективно в този случай бихме пропуснали да се насладим в пълна степен на цялото богатство от нюанси в съответния бленд на чая. Докато запарката с вода, охладена до около 70°-80°C ще извлече най-добрите вкусове от чаените листа.

И така: защо избираме температура на водата за запарка около 70°-80°C (?):

1. За да изпитаме Умами/UMAMI

Как да приготвим Сенча за максимално удоволствие?

Едно от вкусовите усещания на Японския Зелен чай Сенча е Умами. Природата на Умами е такава, че може да бъде по-лесно и сигурно изпитано при по-ниска температура. Това е точно като при супа – когато леко се охлади, можем да почувстваме повече от Умами. Врялата вода ще разруши това усещане.

2. За по-слаба горчивина и по-ниска доза кофеин

Как да приготвим Сенча, така че да не ни горчи? Каква е причината за горчивия вкус?

Зеленият чай на листа съдържа кофеин. Природата на кофеина предполага много по-драстично извличане при температура на водата над 80°C. Това е непосредствено свързано и с горчивия вкус. С други думи – ако не искаме да ни горчи, както и да изпитваме затруднения от поемането на по-висока доза кофеин, като например такива със съня – достатъчно е да запарим нашата Японска Сенча при препоръчителна температура от 70°-80°C .

3. За запазване свежестта на напитката и на запарените листа Сенча

Как да приготвим Сенча, която да запази свежестта си през целия ден?

И така: още една причина, поради която се използва по-ниска температура за приготвяне на Зелен чай Сенча, е да се избегне топлинното увреждане на запарените чаени листа. При по-ниска температура свежестта на напитката, както и на листата (с цел следваща запарка) се запазва за по-дълго време.

Как да приготвим Сенча – стъпка по стъпка:

 

Стъпка 1

Водата се кипва до 100°C и се изчаква да се охлади до 70°C. Това може да се постигне и с общо две преливания от каната в празна керамична чаша – изчаква се по 2 минути при всяко преливане. Може да се използва кана, която има функция за различни градуси на водата.

Стъпка 2

Две чаени лъжици или общо 4 грама чаени листа се сипват в чайник с приблизителен обем 240-300 мл. Традиционният японски чайник Кюсу за Сенча е с именно такава вместимост.

Стъпка 3

Изсипваме охладената до окол 70°C вода в чайника, където преди това сме поставили 2 чаени лъжици листа (вж стъпка 2). Водата трябва да бъде до ръба на чайника.

Стъпка 4

Изчакваме необходимото време за запарка. Първа запарка – 1 минута; втора запарка – 1 минута; трета запарка – 2 до 3 минути.

Стъпка 5

След изтичане на времето за запарка съгласно стъпка 4, изсипваме чая в керамична или порцеланова чаша, подходяща да събере необходимото количество. Наслаждаваме се на нашата неповторима чаша Сенча.

Как да приготвим Сенча – подробната диаграма открийте ТУК.

Като директен доставчик на висококачествен Японски Зелен чай Сенча, произведен и пакетиран в Япония, както и на традиционни аксесоари за приготвянето й – общо над 80 отделни артикула, разделени в удобни за търсене категории, ние ви предлагаме да разгледате нашите предложения и да изберете съгласно предпочитанията си.

Shopping Cart
Scroll to Top