Как да приготвим Кукича правилно

Какво е Кукича?

Кукича представлява чай от листни стъбла на чаеното растение Camellia Sinensis, от което се приготвят и класическите зелени чаеве. Явява се разновидност на Японския Зелен чай Сенча – по начина си на отглеждане и обработка, а също и на приготовление.

Как да приготвим кукича правилноКукича/Kukicha, или чай от стъбла и клонки, е Японски зелен чай с уникални свойства. Той има неповторим вкус и аромат сред останалите чаени напитки, поради факта, че се състои от части на чаеното растение, които са изключени от повечето други чаеве. Какво се има предвид?

При производството на Матча и класическа Сенча стъблата и клоните, които са четири различни вида за чаеното растение, обикновено се отделят от листата по съображения, свързани било то с визията на чая, било с преследване на определени вкусови качества.

След отделянето им, тези стъбла се използват за приготвяне на един различен вид чай, а именно Кукича. Наименованието произхожда от японската дума „kuki“, която означава „стъбло“.

Кукича – качества и ползи:

Както листата, така и чаените стъбла притежават веществото теанин, което добива горчивина и се превръща в катехини, ако е изложено на значителни количества слънчева светлина. Листата винаги получават повече от нея, в сравнение със стъблата, следователно в реда на нещата е листният чай (Сенча) да притежава по-стипчиви нотки, отколкото стебления (Кукича).

Така че: Кукича е напитка с по-мек вкус. Ако бъде правилно приготвен, той е сладък, кремообразен и с характерни орехови оттенъци. Идеален е за лакомство след вечеря – този лесен за приготвяне и неповлияващ съня ни чай!
Тъй като почти не съдържа теин – това е наименованието на кофеина в контекста на чай – то горчивината му е неприсъща, без значение как е приготвен. Поради същата причина няма как да навреди на съня, така че може да се пие без притеснение през целия ден!

Кукича се вписва в японската концепция на чай, предназначен за ежедневен и чест прием не само във връзка с липсата на кофеин, но и поради множество безспорни ползи за здравето, с които е прочут (богатото съдържание на антиоксиданти е вероятно най-емблематичната от тях).

Приемът на 700 мл чай Кукича на дневна база допринася за балансиран и здравословен начин на живот.

Ето какво още конкретно знаем за чай Кукича:

  • Чай Кукича е алкализираща напитка, която неутрализира киселинността в стомаха.
  • Танините, присъстващи в чай Кукича, спомагат храносмилането на зърнени храни и зеленчуци, като ускоряват процеса и облагодетелстват тялото с всеки допълнително усвоен витамин и хранително вещество.
  • Кукича е ефективен помощник в отслабването – стимулирайки производството на жлъчен сок, тя подобрява цялостния процес на храносмилане и улеснява усвояването и изхвърлянето на излишните мазнини.
  • Кукича е богата на минерали като мед, селен, манган, калций, цинк и др., също и витамини А, С, В-комплекс.
  • Има едно от най-високите нива на калций. Една чаша Кукича се равнява по  калциево съдържание на приблизително 13 чаши мляко.
  • Кукича е силно препоръчителна за прием на закуска, тъй като ни дарява по естествен начин с енергия и жизненост за целия ден. В продължение на деня, можем да продължим да я пием след всяко хранене – обяд, вечеря.
  • Кукича е препоръчителната напитка за ежедневен прием, ако прилагаме макробиотична диета. Тази диета е много популярна в Япония, откъдето произхожда. Тя представлява нещо повече от режим на хранене. Базирана е върху консумация на естествена, органична, предимно растителна храна (рибата е изключение и приемът й е препоръчителен). Съчетава се с хармоничен и балансиран живот, при който елементите Ин и Ян са поддържани в равновесие.
  • Според резултати от проведени изследвания се счита, че Кукича повишава глюкозния метаболизъм и снижава нивата на кръвната захар, оттам и препоръката за консумация от хора, които са предразположени към Диабет Тип 2.
  • Чай Кукича притежава висока концентрация на естествен флуорид. Така приемът му спомага за редуциране на зъбния камък, за предотватяване на устни бактериални инфекции и за облекчаване на чувствителни зъби.
  • Чай Кукича подпомага човешкия организъм в справянето със сърдечно-съдови заболявания, инфекции на пикочния мехур, висок холестерол, забавен метаболизъм, повишено кръвно налягане, кожни проблеми и множество други.

Как да приготвим Кукича – стъпка по стъпка:

как да приготвим кукичаРазликите между това как да приготвим Кукича и как да приготвим листен чай/Сенча са минимални – температурата на водата за запарка може да бъде с десетина градуса по Целзий по-висока: докато при класическата Сенча е най-добре да е около 70°C, то за извличане на оптимума от Кукича се препоръчва около 80°C.

При тази температура ще постигнем най-добрия резултат, без при това да навредим на напитката. Поради ниските нива на теин/кофеин, не рискуваме да вгорчим Кукича така лесно, а от друга страна – постигаме по-интензивен и наситен вкус на получената напитка.

Друг интересен аспект: от Кукича е възможно да постигнем повече от три запарки, като времето за запарване трябва да се удължи на 3 до 5 минути за всяка. Това е допълнителна екстра в контекста на потенциална употреба след всяко хранене – за подпомагане на храносмилането, детоксикация и други ползи за здравето, базирани върху множествен регулярен прием в рамките на деня.

И така – как да приготвим Кукича:

  • Стъпка 1: Водата се кипва до 100°C и се изчаква да се охлади до 80°C. Може да се използва кана, която има функция за различни градуси на водата.
  • Стъпка 2: 4-5 грама чай се сипват в чайник с приблизителен обем 240-300 мл. Традиционният японски чайник Кюсу е с именно такава вместимост.
  • Стъпка 3: Изсипваме охладената до около 80°C вода в чайника, където преди това сме поставили чая (вж стъпка 2). Водата трябва да бъде до ръба на чайника.
  • Стъпка 4: Изчакваме необходимото време за запарка. Първа запарка – 1 минута; втора запарка – 1 минута; трета запарка – 2 минути. За постигане на още, допълнителни запарки, времето се удължава от 3 до 5 минути.
  • Стъпка 5: След изтичане на времето за запарка съгласно стъпка 4, изсипваме чая в керамична или порцеланова чаша, подходяща да събере необходимото количество.

Как да приготвим Кукича е лесно. Сега остава само да се насладим на нашата неповторима чаша чай с леко сладък, фин вкус и свеж, зелен аромат!

​Като директен вносител на висококачествен Японски Зелен чай Сенча, произведен и пакетиран в Япония, както и на традиционни аксесоари за приготвяне на японски чай, ние предлагаме на своите потребители разнообразен асортимент от чайове, в това число, в ежедневния клас на употреба – и превъзходна, свежа Кукича!  

Разгледайте нашите предложения!

Shopping Cart
Scroll to Top