Интересни факти за Матча

Знаете ли?

Зеления японски чай Матча се получава чрез фино смилане на чаените листа Тенча. Тези листа от чай се засенчват с покривала за приблизително  четири седмици. При този процес се ограничава достъпа на слънчеви лъчи до тях, което води до промяна на вкуса. След това минават обработка на пара и сушене. Комбинацията от тези две техники, заедно с внимателното отглеждане, водят до характерния и неподправен  вкус на Матча.

Персонална Матча мелница
 
НЕ БЪДЕТЕ НАИВНИ!

Процесът на смилане на листата често се казва, че се извършва с каменни мелници като тaзи на снимката, което представлява малка версия на мелница в сравнение с търговска версия. Това е традиционният метод и той е в основата за високата цена на мача. За приблизително един час смилане на листа се произвежда около 40 гр. зелен чай на прах Матча. Машината за смилане се използва за производството на висок клaс Матча (Premium Grade), но тайната, която някои производители на Матча не искат да знаете е, че голяма част от Матча всъщност се произвежда с други видове шлифовъчни машини с голям обем, които за да намалят топлината от процеса на триене/смилане използват система за охлаждане, което води до разграждане на вкуса и аромата.

 

 

СЕЗОНИ!

В края на краищата, типът на смилане всъщност е по-малко важен от сезона за прибиране на реколтата. Пролетта произвежда най-висококачествените листа с най-богат аромат и най-високо хранително съдържание. Производството на Матча за промишлени цели се произвежда от листата, които са събрани през есента. При тези листа има по-ниско общо съдържание на хранителни вещества, но по-високото съотношение на антиоксиданти /което ги прави с по-горчив вкус/. Есенните листа също са  по-големи и по-твърди, имат зърнеста текстура, което на практика ги прави неизползваеми за направата на висококачествен зелен чай Матча.

Други тайни!

Когато избирате Матча, обърнете внимание на цвета, който трябва да е зелен.
При приготвянето на Матча, ако не получите добра пяна може да се окаже, че вашият чай не е от толкова високо качество, за колкото са ви го продали. Това разбира се не винаги е вярно, но важното, което трябва да знаете е, че получите ли хубава пяна, то вашият чай е със сигурност на ниво.
Много фино смлените, висококачествени листа ще имат много малко зърнеста структура, което ги прави на практика прахообразни и добре разтворими. Ако използвате съд /термос/, за да запазите чая си топъл за по-дълъг периоди от време, използвайте по-ниска температура на приготвяне 50-60C / 122-140F. Ако използвате по-топла температура, ще извлечете аромати с горчивина, които определено ще преобладават пред тези на сладкия и мек аромат.

Количка
Scroll to Top